2011. január 27., csütörtök

Házi föstölt kolbász



Ezt is fel szeretném ide jegyezni, hátha valaki kedvet kap hozzá!
 Több évtizedes Budapesti tartózkodásunk idején, kimaradtak az igazi, gyermekkoromra emlékeztető téli disznóvágások. De amióta újra itthon vagyunk, ha nem is vágunk disznót, a kolbászt legalább magunk készítjük, igaz közösen baráti segítséggel, de talán a szükséges eszközökkel már nekünk is menne. Ami a fontos, a füstölés. A töltés is kíván némi gyakorlatot, de aki bátor és belefog, biztosan összehozza. Nálunk 20 kg.-ból készült, a fűszerezés  ekkora  mennyiséghez van megadva! és akkor a recept ahogyan mi készítjük;

  •  70% hús és 30% zsírszalonna vegyesen
  • 40 dkg. durva só, (a jódozott nem jó!)
  • kb. 20 dkg. pirospaprika
  • 6 fej fokhagyma, 3 dl.vízzel összeturmixolva
  • 30 m. bél (20 kg. húshoz).
A húst és a  szalonnát nagyobb darabokra vagdossuk, majd nagy lyukú darálón ledaráljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, fokhagymát, és az egészet alaposan összekeverjük, majd úgy dagasztjuk mint a tésztát. Ha már alaposan összedolgoztuk, 1 - 2 órát pihentetjük, ezalatt előkészítjük a belet. Langyos víz alatt többször átmossuk, majd töltésig hideg vízben áztatjuk. Töltésnél arra vigyázzunk, hogy üres, levegős rész ne legyen a kolbászba, ez könnyen eltávolítható ha tűvel megszurkáljuk. Ha a töltéssel is végeztünk, 24 órát, szellős, hűvös helyen felakasztva szikkadni hagyjuk. Másnap már felfüstölhetjük. 
Így készítjük mi, de ha valaki szereti fokhagymásabban, vagy szereti érezni a fokhagyma darabkákat, az így készítse, sőt köménymag is tehető bele. 

Füst után!

2 megjegyzés: