Kellemes Húsvéti Ünnepet!
Kalács nélkül, nálunk nincs Húsvét! Most nem nagy fonottat sütöttem, hanem a brióst választottam. Ezzel a recepttel máskor is megsütöm, légiesen könnyű és nem száraz még másnap sem.
Hozzávalók:
- 50 dkg.liszt
- 2 dl.meleg tej
- 7 dkg. vaj
- 3dkg. élesztő
- 1 citrom reszelt héja
- 15 dkg. cukor
- csipet só
- 1 tojás
- 1 felvert tojás
- jégcukor.
Egy nagy tálba szitáltam a lisztet, megsóztam, közepébe ütöttem a tojást, a cukrot, reszelt citrom héját, a megkelt kovásszal és a maradék tejjel, puha rugalmas tésztát gyúrtam. Liszttől függ, ha ragadna kevés lisztet még adhatunk hozzá. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztettem. Két arasznyi rudakat sodortam a tésztából, majd 2-2 összetekertem, végeit összenyomtam, tetejére kisebb rudacskából csigát tekertem, és a tetejére tettem, valahogy így...
Lekentem a tojással, még hagytam 15 percet kelni, még egyszer lekentem, cukorral megszórtam a tetejét, előmelegített 180 fokossütőbe 20-25 percig sütöttem.
Recept: "Dán Franciska; Praktikus étrendek az év 365 napjára" c. könyvből.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok Nektek is!!
VálaszTörlésKöszönjük, utólag Nektek is!
TörlésNagyon szép és finom lehet ez a sütemény! Jó hogy nem valami bonyolult a formázása! Bár kicsit most telítődtem a sütéssel, de valamikor biztos kipróbálom:)
VálaszTörlésÉrdemes, és a kicsiknek biztosan tetszik majd!
TörlésMilyen szépek!!!
VálaszTörlésKöszi :)
TörlésNagyon szép lett:) Nálunk nem volt kalács semmilyen formában idén, nem kérték:) Remélem szép volt a húsvétotok, köszönöm az e-mailt:)
VálaszTörlésSzívesen! Van ez így :)
TörlésKedves Márti, nagyon de nagyon tetszik a gyönyörü cukros briósod, és a formája is gyönyörü. Meg is tartottam ezt az oldalt hogy ki próbáljam hamarosan. Remélem szép Husvéti ünnepetek volt!...régen jártam én is nálad. Meg is tartom a blog oldaladat, hogy lássam naponta! Puszillak
VálaszTörlésNagyon köszönöm! Pihenéssel teltek,kellemesen az ünnepek :)
TörlésA brióst,tényleg ajánlom,mert finom és könnyű a tésztája.